Vezelbeton

Dyckerhoff Basal levert alle soorten vezelbeton. Er zijn grofweg 3 typen beton: 

a. Kunststofvezelbeton; de meest toegepaste kunststof vezeltype in beton is van polypropyleen. De dosering ligt onder de 3 kg/m3 beton. Het wordt voor diverse doeleinden gebruikt:

  1. Om scheurvorming in de plastische- / groene fase te voorkomen.

  2. Om de brandwerendheid te vergroten, waardoor gebouwen en kunstwerken veiliger blijven.

b. Staalvezelbeton; deze beton wordt voorzien van metalen vezels. Er zijn legio soorten variërend van messing, roestvast staal, koper, tot verzinkte typen. Afhankelijk van de verlangde constructieve prestatie worden doseringen van 15 tot 40 kg/m3 beton voorgeschreven. De voornaamste soorten staalvezel zijn:

  1. Staaldraadvezels. Door de hoge taaiheids-factor ontstaat beton met een veel beter nascheur-gedrag, hetgeen resulteert in een duurzame en slijtvaste betonconstructie. 

  2. Gefreesde vezels worden verspaand uit blokstaal, waardoor het zeer ruwe oppervlak een sterke aanhechting krijgt met het jonge beton. Dit voorkomt vlak na de groene fase de scheurvorming als gevolg van de krimp. 

c. Glasvezelbeton; naast de bekende soorten vezels als staal en kunststof worden in toenemende mate materialen als koolstof en glasvezel toegepast. Glasvezelbeton leent zich op locaties waar chemische indringing een bedreiging vormt. Tevens kan het in projecten met zwerfstromen een oplossing bieden.

Vezelbeton wordt door een aantal vooraanstaande ingenieursbureaus steeds vaker genoemd als onderdeel van hybride toepassing. Deze innovatieve oplossing spaart veel geld en levert toch extra kwaliteit. Dit komt vanwege de synergie tussen traditionele wapening en vezelwapening. Resultaat is een reductie van de totale hoeveelheid wapening en beton. Indirect geeft dit nog eens een extra besparing op bouwtijd en onderhoudskosten. 

Dyckerhoff Basal kan de vezelbeton leveren met een hoge kwaliteit-garantie, omdat de vezels homogeen door de beton worden gemixt. Bij specifieke projecten kan een gecertificeerde doseer- unit worden ingezet, waarmee op uiterst gecontroleerde wijze de vezels worden gedoseerd.